söndag 3 april 2016

Inomhustrampen

I fredags avgjordes den första Inomhustrampen i Kyrkskolan i Ludvika. I herrklassen vann William Lind från Malungs OK Skogsmårdarna medan hemmajunioren Cecilia Djerf (Ludvika OK/VBOL) vann damklassen. Tävlingen bevakades av lokalmedia/Nya Ludvika Tidning:
TV: På minutjakt i rasande fart genom labyrint

Jag var kartritare för tävlingen och som sådan var jag även med och planerade banläggningen. Det första steget var att analysera hur tävlingsterrängen vid Stockholm Indoor Cup såg ut:
Karta SIC Etapp 1
Karta SIC Etapp 2
Som tävlande hade man inledningsvis stora problem att förstå hur det hängde ihop men vi utgick ifrån trapphusen och gjorde följande skiss.

Skiss som visar hur de olika trapphusen hängde ihop på SIC 2016.
Nyckeln till framgångsrik inomhusorientering (3D) är att snabbt skapa sig en mental bild av byggnaden. Vi gjorde olika försök att dela av Kyrkskolan i Ludvika och fastnade till slut för detta alternativ.
Vår indelning av Kyrkskolan som visar vilka byggnadsdelar som nås från respektive trappor
och hur byggnadsdelarna hänger ihop.
Denna karta kunde sedan förenklas till en skiss motsvarande den vi gjort från SIC.
Skiss över Kyrkskolan.
Strukturen behöver inte vara så komplicerad för att det ska bli svårt. Att byggnaden innehåller flera våningar och att vägarna i verkligheten innehåller många riktningsförändringar räcker.
Labyrinten på våning 3
 
Sedan var det dags för banläggaren att ta över. Den lättaste banan, för U2, följde en väg genom byggnaden medan övriga banor blev svårare och längre.
Bana 1 för U2
Sträckor med vägval kombineras med kortare sträckor som gynnar snabb orientering.
Bana 2 för D12/H12
Steget blev ganska stort från DH12 till DH13 och kanske borde vi ha gjort en bana till och haft med klasserna D14/H14.
Bana 3 för D16/H16
För inomhusorienteringen vill man som banläggare även att det ska finnas med sträckor där löparen måste fundera om det överhuvud taget är möjligt att komma fram till kontrollen. För bana 4 hade vi kontroll 4 vid logerna under aulan som var en sådan kontroll.
Bana 4 för Damer/Herrar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar