tisdag 25 juni 2019

Orienteringsklubbarna 2019: 1. Nya orienteringsklubbar

För 3-4 år sedan sammanställde jag och bearbetade statistik om Sveriges orienteringsklubbar och skrev sedan ett antal inlägg. (Senaste inlägget.) Nu har jag uppdaterat detta och avser att följa upp med ett antal inlägg om vad som hänt sedan dess. Jag inleder med detta inlägg som alltså handlar om de 16 orienteringsklubbar som tillkommit sedan slutet av 2015. Man kan tycka att det är bra med nya klubbar men jag är inte så säker på att det alltid är så.

Turfklubbarna
Orienteringsförbundet har tre medlemmar som ägnar sig åt orientering i form av Turf. Från Wikipedia:
Turf är ett platsbaserat spel för flera spelare med förstärkt verklighet utvecklat och utgivet av det svenska spelföretaget Andrimon AB. Spelet släpptes år 2010 för iOS och Android och går ut på att erövra virtuella spelområden på fysiska platser genom smartphonens GPS-system, för att på så vis tävla mot andra spelare. Spelet är gratis med tillgängliga köp inuti appen. Turf har bidragit till uppkomsten av flera idrottsföreningar, bland annat i Skåne, Göteborg och Stockholm.

Orienteringsklubbarna är:
Turf Skåne
Kalmar Turfförening
Föreningen Turf Västmanland

Jag måste erkänna att jag inte hört talas om Turf innan jag stötte på de här klubbarna på SOFT hemsida, och det är säkert en nyttig form av sysselsättning, men jag är tämlingen säker på att ifall de hade försökt att starta ett nytt idrottsförbund så hade de inte fått bli medlemmar i RF. Istället har de alltså gått med i orienteringsförbundet vilket ger de möjligheter att få ekonomiskt stöd som andra idrottsföreningar.

Arrangemangsklubbar
Vi har sedan tidigare ett antal orienteringsföreningar som verkar ha som huvudsyssla att ordna en orienteringstävling och nu har det tillkommit ytterligare en:
Obygdens OK

Målet med denna förening är: att arrangera idrottsevenemang, främst med inriktning på löpning och orientering.
IF Löjp

Även denna klubb verkar mer vara inne på arrangemang (än så länge naturpass):
Funäsfjällens SK



Gymnasieförening
Sedan tidigare har det funnits SOFT-anslutna föreningar på flera av orienteringsgymnasierna och nu finns även en i Hallsberg:
Alleskolans IF

Flersektionsföreningar
Två föreningar har tillkommit som har verksamhet inom många idrotter och där orienteringsdelen inte verkar att vara den största:
IFK Söderhamn
Dorotea IF

Ickeförening-föreningen
Den mest kända föreningen för de som inte vill vara med i en förening är AXA Sports Club. Nu finns även en sådan förening inom orienteringsrörelsen:
Umara Sports Club

Umara är stolt huvudsponsor till en av Sveriges största idrottsföreningar - Umara Sports Club. Föreningen är en kostnadsfri förening, ansluten till 5 olika förbund (friidrott, triathlon, skidor, cykel & orientering) för idrottare som kanske inte har så mycket tid över till att vara föreningsaktiva, men ändå vill tillhöra en riktig förening, få klubbkänsla och tävla med andra likasinnade motiverade människor.

Samarbetsförening
Det finns sedan tidigare ett antal alliansföreningar inom SOFT och nu finns även en förening för samarbete kring orienteringsträning i Kristianstad:
Föreningen Orienteringscentrum Kristianstad

Aktivitetsförening
SOFT har en medlemsförening som inte verkar göra något för att få nya medlemmar. Istället erbjuds aktiviteter mot betalning. Jag har lite svårt att se det ideella i detta:
Tough Training Group Umeå IF

Oklar klassificering
Följande orienteringsklubb har jag inte fått någon tillräckligt bra bild av för att kunna göra en klassificering. Kontaktpersonen är dock redan med i åtminstone två orienteringsklubbar sedan tidigare:
Skidorienteringsklubben Smalspåret

"Riktig" orienteringsklubbar
Av alla dessa föreningar är det tre som har medlemmar med i Sverigelistan eller som deltagit i orienteringstävlingar för klubben så att det verkar att vara vara riktiga nystartade orienteringsklubbar:
Långbergets OK
OK Brunnen
Åre OK


Sammanfattningsvis har orienteringen fått sexton nya medlemsföreningar men det innebär alltså inte sexton nya orienteringsklubbar. Jag som relativt ny orienterare har uppfattat att kärnan i orienteringsrörelsen är klubbar med medlemmar som både arrangerar tävlingar och som deltar i tävlingar. Fler av de nya klubbarna ifrågasätter denna modell. Utöver de som sysslar med Turf, och inte orientering, och TTGU som inte verkar vara en ideell förening alls så finns en ny förening för de som vill tävla men inte arrangera (Umara SC) och flera föreningar som bara verkar vilja arrangera (Obygdens OK, Funäsfjällens SK). Även gymnasieföreningarna är en typ av arrangörsföreningar genom att det är för att arrangera orienteringstävlingar som de måste vara medlemmar i SOFT. Jag har inte inblick i någon arrangörsförening men genom att det inte finns någon klubbverksamhet så måste intäkterna från arrangemangen gå till något annat. (Jag ser dock inget problem i att eleverna på orienteringsgymnasierna lär sig att arrangera tävlingar, och att det gör det med skolkamraterna.)

Ser man det positivt så verkar Obygdshelgen bli en riktigt häftig tävling och förhoppningsvis kommer det nu att finnas bättre möjligheter att utöva orientering även i Dorotea, Åre m fl orter.

Uppdaterad 2019-06-26 med IF Löjp och Åre OK som av någon anledning fallit bort.

3 kommentarer:

  1. Tja!
    På vårat företag har vi en inofficiell förening, Tacton OK. Det är ett sätt för oss som kollegor att orientera tillsammans på diverse tävlingar. Huvudmålet var från början Jukola och nu senast var vi där med 1 Venla-lag, 2 Jukola-lag och 2 coacher (20 pers). Vi har också varit med på en del närtävlingar där Pampas Night står ut. Det är en 12-manna kavle, där vi de senaste tre åren fått till 2 lag per år.
    Instagram är smidigast för att följa oss. http://instagram.com/tactonok

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har kört 4 Jukola, 1 10Mila (2018), 3 Pampas, en bunt Natti-natti, osv....

      Radera
    2. Kul! Det är väl många som hoppas på fler sådana lag på exempelvis 10mila (som det är på Jukola). Är några/alla medlemmar i andra klubbar också? (Om inte - hur svårt är det för sådana som inte orienterar så mycket annat att klara av stafetterna?

      Radera