måndag 16 september 2019

Sverigelistan (1)

Sverigelistan på Eventor engagerar många orienterare. Formeln är ganska enkel att förstå men sedan är det inte så lätt att räkna ut hur den fungerar i praktiken. Något jag lärt mig med åren är att om man inte kan/orkar räkna på något så går det oftast bra att simulera. Därför har jag skrivit en kod i statistikprogrammet R för att simulera vad man får för poäng på Sverigelistan efter ett antal lopp givet vissa förutsättningar.

Sverigelistan fungerar mycket bra om man möter tre topprankade löpare (poäng = 0) som springer på bästa möjliga segertid. Efter en rad tävlingar mot ett sådant motstånd kommer alla deltagare att få en poäng som motsvarar hur långt efter segraren (i minuter) de är när de springer på bästa möjliga tid.

Tävlingar där tre deltagare har 0 poäng och springer på bästa möjliga tid.

Genom att Sverigelistan utgår ifrån de sex bästa poängen så kommer poängen efter de sex första tävlingar att vara en skattning av hur bra en orienterare är i genomsnitt men när antalet tävlingar ökar så kommer poängen att gå emot hur bra denne är som bäst.

Den ackumulerade poängen går emot löparens bästa nivå.

Om man istället för de tre bästa på varje tävling möter tre personer som skulle vara tio minuter efter den bästa i Sverige (och som också har 10 poäng) så ger formeln inte en korrekt skattningen men inte heller en så tokig skattning.

Tävlingar där tre deltagare har 10 poäng från början och dessa springer på en tid 10 minuter efter bästa möjliga tid.

Det intressanta kommer när man istället för att möta ett antal orienterare som alltid springer på sin bästa nivå möter orienterare som gör bommar, och som är ungefär lika bra som en själv. Här har jag simulerat tre tjejer som när de är som bäst springer på 36, 38 respektive 40 minuter och som har ingångspoäng på 20, 25 respektive 30. Det här är inte helt orimliga förutsättningar för en grupp ungdomar eller juniorer i ett distrikt som möter varandra upprepade tillfällen under en säsong.

Tre löpare möter (endast) varandra på ett större antal tävlingar under ett år.
När det inte finns några bra och stabila löpare som förankrar beräkningarna så kommer poängen för den bästa att gå mot 0, om än först efter 65 tävlingar. Det är kanske inte så här man önskar att Sverigelistan ska fungera.

Ifall samma löpare istället har ingångspoäng på 300 så kommer poängen fortfarande att gå mot 0 men det tar då närmare 350 tävlingar innan det händer.

Tre löpare möter (endast) varandra på ett större antal tävlingar under ett år.

Finns det något annat intressant kring Sverigelistan som är värt att testa?


4 kommentarer:

  1. Jo, bra! Du kan ju också köra simuleringar som är "realistiska", dvs ta max 20 tävlingar? MEN, lägg på det där justeringen som (väl?) sker mellan år, som ska kompensera delar av detta. Man lägger väl på dels ett årstillägg som ska justera ner den bästa till noll poäng, men är det inte också så, eller borde det bara, justeras också i ungdomsklasser där det är två år i varje? Eller är det bara Sverigelistan.. oj vad lite jag visste egentligen känner jag. Har väl med engagemanget i fråga att göra... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tillägget så den bästa hamnar på 0 tror jag uppdateras varje natt, och det har jag med i simuleringarna. Jag tror att det ålderstillägg som finns bara gäller äldre men problemet kan uppstå i alla klasser där man inte springer mot Sverigeeliten. Tittar du på Sverigelistan i D21 är ungefär hälften av topp-25 juniorer eller ungdomar. (Samtidigt är det kanske bra för motivationen att de yngre känner att de blir bättre och bättre? :) )

      (Vill man begränsa sig till effekten efter 20 tävlingar är det bara att läsa av i diagrammen ovan.)

      Radera
  2. Intressant! Det vore kul att testa att jämföra hur poängen varierar med hur stort startfält det är. Simulera ett startfält med 3 respektive 30 st löpare, ganska jämna i poäng. Slumpa varje löpares prestation givet dennes poäng och ett antagande om hur mycket bommar som normalt görs, så att den varierar mellan bästa möjliga (springa på sin poäng) och ett antal procent sämre. En tävling med fler deltagare borde då ge mycket större sannolikhet att minst tre personer har bra tid och därmed att medeltiden blir bra. Detta borde visa på svagheten i Sverigelistan med att det är bättre att möte ett litet startfält med några få bra rankade löpare, jämfört med att möta många bra löpare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra förslag! Det är helt klart att det fungerar så men jag ska se hur stor effekten blir givet ett visst antal löpare. (Jag är ute på övning för tillfället så det blir söndag kväll.)

      Radera