söndag 17 januari 2016

De verkliga entusiasterna

Orienteringsrörelsen är full av entusiaster som brinner för att arrangera bra tävlingar. De verkliga entusiasterna återfinns dock inom skidorienteringen.

Idag har jag varit i Rättvik där IK Jarl, tillsammans med Leksands OK, arrangerat en tvådagarstävling med sprint på lördag och långdistans idag söndag. Tävlingarna skulle egentligen hållits föregående helg (9-10/1) men de flyttades då det fanns för lite snö. Igår flyttades starten fram två timmar och kunde då genomföras men endast för juniorer och äldre så när vi åkte norrut idag följde vi med spänning termometern. I Borlänge var det ned mot -10 men gick sedan ner under -20 igen. Hoppet återvände på höjderna innan Rättvik då det var -13,5 men väl på arenan var temperaturen -23,5 och gränsen för start för barn och ungdomar var -15 och för juniorer och äldre -17. Det blev därför spänd väntan bland övriga deltagare.
I väntan på besked från tävlingsledningen.
Starten blev redan igår framflyttad från kl. 10 till kl. 12 och idag flyttades den fram ytterligare 30 + 30 minuter. Beskedet blev sedan att juniorerna, som hade JVM-test, skulle köra tävling men att övriga fick köra banorna som träning.
Varma kläder rekommenderas vid träning i kallt väder.
Ifjol åkte jag en skidorienteringstävling så där här blev min andra, även om det här nu bara var en träning. Skidorientering är riktigt kul, så jag har tankar på att vara med och arrangera skidorientering i vår klubb i framtiden, och jag åkte inte vilse idag utan hade koll på var jag var under hela loppet.
Karta för H40
Problemet är att det krävs så mycket för att det ska gå att arrangera en skidorientering. Utöver det som krävs i orienteringslöpning - kartritning, banläggning, markägarkontakter mm - måste det vara rejält med snö och det räcker inte med ett skidspår på konstsnö utan det måste gå att dra ett helt spårsystem i terrängen. Sedan kan det alltså som nu i helgen bli för kallt. Om jag räknar rätt har 21 skidorienteringstävlingar ställts in (ej inräknat de som flyttats) från 2015 och framåt. Av dessa har 16 ställts in på grund av snöbrist, 3 på grund av kyla (inklusive helgens två tävlingar) och 1 på grund av för få anmälda.
Tävlingsledningen funderar på ifall temperaturen gör det möjligt att genomföra dagens tävling.
Stort tack till dagens arrangörer från IK Jarl och Leksands OK som lagt ner mycket arbete på tävlingarna - verkliga entusiaster! Den läsare som inte provat skidorientering tidigare, men som kan åka skidor och läsa en karta, rekommenderas starkt att göra det när tillfälle ges.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar