fredag 29 mars 2024

Stafettligan 2025 och framåt

 Nu till helgen startar äntligen stafettligan med Göingestafetten. Det är 105 damlag och 194 herrlag anmälda, men ett antal av dessa kommer ifrån våra grannländer så antalet damlag i svenska stafettligan #1 är ca 95 och antalet herrlag ca 165

Liksom vid alla orienteringsarrangemang är det viktigt för alla att få med hela bredden. Vi i mindre klubbar vill att så många som möjligt håller igång orienteringstävlandet, men många deltagare är också en förutsättning för att arrangemang ska bli bärkraftiga. I den första versionen av reglerna för stafettligan stod att de 50 bästa lagen skulle få poäng men det har nu ändrats till de 100 bästa. Ifall endast de 50 bästa resultatet ger poäng skulle en klubb som vår - Ludvika OK - kunna vara med på alla tävlingar utan att få några poäng alls. Efter förändringen kommer alla godkända damlag på söndag få med sig poäng i ligan och det kommer inte att vara omöjligt att få poäng för många herrlag ifall de får till bra lopp.

Samtidigt kommer många klubbar inte att kunna tävla mot eliten. Det skulle därför kunna vara mer motiverande att jämföra sig med klubbar från det egna distriktet och granndistrikten. På forumet orienterare.nu  har upplägget diskuterats och flera skribenter har föreslagit olika varianter av serier för att öka intresset. 

Mitt förslag innebär att 2024 blir ett rankningsår och att de bästa lagen i år kvalificerar sig till högsta stafettligan och att övriga lag får tävla i en regionliga nästa år.

Jag tycker att det är lite oklart hur det är tänkt att fungera med andralag. Mitt förslag är att klubbar kan ha med flera lag i stafettligorna, men endast ifall de har med så många lag i den deltävling som har flest antal sträckor (i praktiken 10mila). Ifall OK Storklubb har med sex lag på 10mila skulle de kunna få poäng för sex lag, men inte fler, på övriga tävlingar. Det sammanlagda resultatet för dessa lag räknas enskilt för varje lag. (Jag tycker dock inte att deltagande i 10mila ska vara obligatoriskt för klubbar med endast ett lag i stafettligan så att exempelvis arrangörsklubbar för 10mila kan vara med på övriga tävlingar.)

Jag har tittat på antalet anmälda lag till årets 10mila och skissat på ett förslag med en högsta stafettliga och ett antal underligor utifrån geografisk indelning i "stafettregioner". Målsättning är att det ska var en jämn fördelning av antalet deltagande lag i regionerna men även att de är ungefär lika starka på elitnivå. Förbunden i södra Sverige, och särskilt Stockholm, har en större andel breddlag (i förhållande till antalet elitlag) medan klubbarna i norr alltid (utom 2023) har långt till tävlingarna så att de har en lägre andel breddlag.

Programmet skulle se ut ungefär som i år, men med separat poängräkning dels för högsta ligan och dels för varje regionliga. En sådan här förändring skulle medföra lite mer administrativt arbete med poängräkning men jag tror att det skulle vara värt det. De lag som vill vara med i högsta stafettligan, och de klubbar som vill anmäla flera lag, gör det i början av säsongen. I övrigt krävs inte någon föranmälan utan att klubbar som deltar i någon deltävling är med i ligan.

Man kan tänka sig lite olika upplägg i olika regioner så att lokala stafetter kan ingå i vissa, men inte nödvändigtvis alla, regionligor. Det vore bra om även resultat i stafett-DM kunde ge poäng även om man då inte tävlar mot lag i andra förbund.


Jag har tagit fram två olika versioner av regionindelningar; en med sex och en med sju regioner. För varje region redovisas nedan antalet lag som var bland de 50 bästa på både 10milakaveln och 10milas damkavel de senaste två åren (bäst resultat räknas) samt antalet lag i övrigt som är anmälda till årets 10mila.

Beroende på hur många lag som ingår i den högsta stafettligan kan ett antal lag från varje underliga gå upp i högsta ligan till nästa år (ifall de vill) och lika många lag åker ut. Med 50 lag i högsta ligan kunde 12-21 lag åka ut och 2-3 lag från varje region gå upp.

Förslag A (sex regioner)
Norra Sverige (10 lag topp 50 på 10mila, herr och dam (se ovan) / 37 övriga lag anmälda till 10mila)
- Norrbotten
- Västerbotten
- Jämtland-Härjedalen
- Ångermanland
- Medelpad
- Hälsingland
- Gästrikland
- Dalarna

Mälardalen (9/36)
- Uppland
- Västmanland
- Södermanland

Stockholm (7/78)
- Stockholm

Mellansverige (6/36)
- Värmland
- Örebro
- Östergötland
- Gotland

Västsverige (9/46)
- Bohus-Dal
- Göteborg
- Västergötland

Södra Sverige (9/42)
- Småland
- Blekinge
- Halland
- Skåne

Förslag B (sju regioner)
Norra Sverige (4/17)
- Norrbotten
- Västerbotten
- Jämtland-Härjedalen
- Ångermanland
- Medelpad

Bergslagen (6/29)
- Hälsingland
- Gästrikland
- Dalarna
-Västmanland (ev. Mälardalen?)

Mälardalen (9/27)
- Uppland
- Södermanland
(- Västmanland?)

Stockholm (7/78)
- Stockholm

Mellansverige (6/36)
- Värmland
- Örebro
- Östergötland
- Gotland

Västsverige (9/46)
- Bohus-Dal
- Göteborg
- Västergötland

Södra Sverige (9/42)
- Småland
- Blekinge
- Halland
- Skåne

Man kan givetvis tänka sig andra geografiska indelningar, och olika antal lag i högsta ligan, men oavsett sådana detaljfrågor tror jag att en sådan förändring skulle bidra till att hålla intresset för stafetter uppe även i klubbar som inte är en del av den riktiga eliten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar