tisdag 31 december 2024

Orienteringsklubbarna 2024: Ludvika OK 2010-2024

 Nu är orienteringsåret 2024 slut och jag tycker att det varit ett bra år för oss i Ludvika OK. Med en 96:e plats på 25-manna har vi även rent objektivt uppnått något som många mindre klubbar skulle vara nöjda med. Jag tänker därför att det här är ett bra tillfälle att blicka tillbaka på de nästan 15 år som familjen varit med i Ludvika OK och se hur vi hamnat där vi är. De trådar jag kommer att utgå ifrån är min roll, klubbens placering på 25-manna, för LOK eller för VBOL som vi tävlade för fram till och med 2020, samt poäng enligt den beräkning jag använt för att skatta läget i orienteringsklubbarna. Till skillnad från när jag gjort den skattningen för alla klubbar 2015, 2019 samt 2024 så har jag nu gjort beräkningen för varje enskilt år (och alltså inte tittat på förekomst av arrangemang, stafettdeltagande osv under något av de senaste två åren). Under åren vi var med i VBOL har jag tittat på antalet deltagare i respektive tävling (främst stafett-DM) och sett ifall Ludvika OK skulle ha kunna få ihop lag om vi varit en egen klubb.





2010
När våra barn började orientera 2010 var det i en ganska liten men väl fungerande klubb. Klubben hade en nybörjarkurs på våren och arrangerade DM medel på hösten. Det fanns ganska många ungdomar upp till 16 år och ledarna var föräldrar som i de flesta fall själva orienterat sedan de var små. Ludvika OK ingick i tävlingsalliansen Västerbergslagens OL. Som jag kommer ihåg det var det förvånande att våra barn (med icke-orienterande föräldrar) ville fortsätta med orientering efter vårens nybörjarkurs. I 25-manna kom VBOL på plats 177.

2011
Året därpå började vi komma in mer i klubben och gick regelbundet på träningar. Vi hade under våren VB-träningar en träning i veckan och egna klubbträningar en annan. På hösten gick man över till att ha två gemensamma träningar i veckan. Under 2011 arrangerades bara en närtävling och vi hade inte några aktiva juniorer så därför är 2011 året med lägst poäng för klubben under perioden. Jag gjorde några starter i öppen klass (ÖM5/6) detta år. Under de första åren vi var medlemmar i Ludvika OK skickade klubben ut medlemstidningen LOK-nytt några gånger per år och den sista vi fick kom ut hösten 2011. VBOL stämplade fel på 25-manna.

2012
Efter två år började jag själv springa tävlingar lite mer regelbundet. Jag gjorde min första start i tävlingsklass, vilket jag klarade bra. Det jag inte insåg då var att det var en skogssprint och alltså inte alls full, svart, svårighet. Min första riktiga tävlingsstart, H35 i DM medel, kom på hösten och då var jag nästan en timme efter segraren. Jag fick ett begränsat ansvar som hjälpledare för ungdomarna och kom in i arrangemangsorganisationen som startansvarig då jag fick ta över efter den mångårige startchefen Sven Lenz som introducerade mig till startfunktionen. VBOL slutade detta år på plats 154 på 25-manna.

2013
Följande år kom jag med som en av klubbens representanter i den gemensamma ungdomskommittén för VBOL. För min del handlade det mer om att gå på möten och jag tror inte att jag höll i någon träning. Familjen drogs in mer i orienteringssporten och vi åkte på vårt första O-Ringen; i Boden där jag själv växt upp. Jag fortsatte som startchef på vår nationella tävling och jag kom med som reserv på 25-manna där laget slutade på plats 208. Jag startade först på sträcka 7 och fick ett stort försprång så det kändes inte som att jag sinkade laget för mycket. Efter säsongen 2013 hade jag börjat få en känsla av att klubben inte fungerade riktigt lika bra som jag hade trott och jag kände att jag borde göra en lite större insats.

2014
Under början av 2014 gick det ut mail till alla medlemmar i klubben om att vi skulle vara med som funktionärsförening för O-Ringen Sälen 2016. I mailet efterfrågades bland annat engagerade till miljögruppen och genom att jag tyckte mig ha bättre koll på miljöfrågor än orientering anmälde jag intresse. Detta ledde till att jag blev miljöansvarig och kom med i ledningsgruppen för O-Ringen 2016. Om klubben varit lika väl fungerande som när vi gick med 2010 hade nog detta kunnat vara en bra idé. Det som hänt sedan dess var att många av de ungdomar som varit mycket aktiva 2010 tappat intresset. Denna säsong hade några slutat helt och med dem även föräldrar som ledare. Ett par andra i klubben flyttade till annan ort. Det hela slutade med att jag blev invald i styrelsen som sekreterare och där även fick ansvara för medlemsregistret samt för att skicka ut information till aktiva. Jag blev även huvudansvarig för ungdomsverksamheten och det var mycket som var nytt. När jag ordnade den första träningen hade jag inte tillgång till några kartor så jag improviserade ihop en kompassövning med ”död räkning” utan någon karta alls. Vi hade inte sökt att arrangera någon tävling 2014, endast en närtävling, och genom att vi var betydligt färre aktiva innebar detta sänkta ambitionsnivåer för klubbens verksamhet. Jag fick springa sträcka 6 på 25-manna och gjorde nog ett godkänt lopp då laget slutade på plats 157.

2015
Under vintern 2014/2015 började jag rita sprintkartor för att vi skulle kunna ha sprintträningar och jag funderade även över klubbens framtid. Jag hade då tagit på mig så många uppdrag att jag gjorde denna reflektion:
”- Jag inser att ifall jag tröttnar helt på detta så kommer jag lämna klubben i värre skick än om jag inte gått med.”
Vi ansökte om att arrangera en sprinttävling på distriktsnivå. Genom en snöleopardincident på Orsa björnpark så ströks DM sprint och istället fick vår tävling DM-status. Vi hade ett tungt år med få som var med som funktionärer på klubbens stora kulturarrangemang på Midsommar. Med hjälp från grannklubbarna lyckades vi i alla fall arrangera DM sprint. Vår gemensamma ungdomsverksamhet inom VBOL utvecklades också bra. Jag fick återigen springa sträcka 7 på 25-manna och vårt lag slutade på plats 153. De problem jag såg inom Ludvika OK tillsammans med det goda samarbetet med de andra klubbarna inom VBOL gjorde att jag väckte frågan om att slå ihop tävlingsalliansen och dess moderklubbar till en enda klubb. Jag fick med styrelsen i Ludvika OK på att vi skulle undersöka förutsättningarna, men övriga klubbar var inte intresserade. Efter säsongen kom jag därför fram till att jag inte orkade mer än att fullfölja uppdraget i ledningsgruppen för O-Ringen 2016 och planerade att avsäga mig mina uppdrag i klubben vid årsmötet 2016. Jag såg verkligen inte någon framtid alls för Ludvika OK. Två händelser gjorde att jag ångrade mig. Den ena var att jag fick ett ledarstipendium från OK Tisaren/Stena – det var svårt att ta emot det och sedan sluta som ledare – och den andra var att Ragnhild tog på sig att vara kassör i klubben. Innan dess hade vi under några år haft en kassör som inte gick på några styrelsemöten, men som ändå skötte betalningar och bokföring. Denna hade aldrig orienterat själv och hennes barn hade slutat tidigare så hon hade egentligen ingen anledning att vara kassör i vår klubb. Det är dock svårt att ha en styrelse när man bara får en ekonomisk rapport i samband med årsmötet och det blev ett lyft för styrelsearbetet att få in en riktig kassör. I slutet av 2015 och början på nästa år gjorde jag min första sammanställning av läget i orienteringsklubbarna.

2016
Det som präglade 2016 var att vi arrangerade O-Ringen i Sälen. Ludvika OK hade inte med extremt många funktionärer men vi var många som ansvarade för olika funktioner. Jag tycker att arrangemanget blev bra och det gav ett ekonomiskt överskott för funktionärsföreningarna. Det ledde dock tyvärr till att vi inte orkade ha någon nybörjarkurs för barn detta år. Tillsammans med Rolf höll jag i alla fall en nybörjarkurs för vuxna i april. Jag hade hört om detta koncept på O-Ringen 2015 och i februari gick jag en instruktörskurs som SOFT ordnade med ledare från GMOK. Denna kurs har vi sedan hållit alla år sedan dess (utom 2017) och den har gjort att föräldrar som inte själva orienterat kommit in i sporten fortare och i många fall också blivit ledare i ungdomsverksamheten. 10mila gick på Lugnet i Falun och VBOL hade med lag i alla klasser. På 25-manna sprang jag sträcka 6 och Västerbergslagens lag slutade på plats 172.

2017
Vändningen i klubbens nedåtgående utveckling kom under 2017. Att vara funktionärsförening för O-Ringen är inte något som lockar nya medlemmar men inför 2017 fick vi in ett par nya aktiva familjer och Elin och Marie tog på sig att hålla nybörjarkurs för barn tillsammans med Smedjebackens OK, så det blev bara ett år utan någon sådan. Vi arrangerade för andra gången sprint-DM och jag var med och ordnade Skogsröjarträffen då vi bland annat höll vår andra inomhusorienteringstävling i en högstadieskola. Vi åkte till Partille där VBOL hade ett par ungdomslag och ett damlag. Vi åkte hemåt efter damkavlen och våra ungdomar saknade att vara uppe på natten och heja på ett lag i 10milakavlen. Att vi hade fått in nya aktiva familjer märktes även i 25-manna där jag sprang sträcka 7 och laget slutade på plats 117.

2018
Årets arrangemang 2018 var distriktsmatchen för Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Uppland och Västmanland, en tvådagarstävling/läger som vi arrangerade i augusti. Jag hade ritat sprintkartan och var även sprintbanläggare och tävlingsledare. Mitt fokus under året var att ha en bra verksamhet för VBOL ungdomar av vilka de flesta då var födda 2001-2006. Vi var med i alla klasser på 10mila i Nynäshamn (kombinationslag i seniorklasserna) med ungdomar i alla lag och jag gjorde 10mila-debut. Tillsammans med en annan förälder ordnade jag en resa till Ungdomens 10mila med ett D18-lag. Efter några bra år med växande ungdomsverksamhet, inklusive föräldrar, fick vi 2018 ihop två lag på 25-manna och det var första året sedan 2010 som Ludvika OK hade kunnat få ihop ett eget lag i någon av de större stafetterna. Västerbergslagens OL 1 kom på plats 112 och Västerbergslagens OL 2, där jag sprang den långa sträcka 5, på plats 276.

2019
Inför 2019 planerade jag för mer verksamhet för ungdomar och juniorer. Jag arrangerade ungdomsledarutbildningen Ungoteket Dalarna med hjälp av klubbkamrater (från LOK och övriga VB-klubbar). Vi drog också igång ett juniorsamarbete i Dalarna och åkte på en Swedish League-tävling i Värmland. Vi ordnade under påsklovet även en nybörjarkurs (GMOK-konceptet) för äldre ungdomar med egna ungdomar som ledare (fler ledare än deltagare). Vi fick dessutom till ett HD18-lag i Ungdomens 10mila där alla längre/svårare sträckor sprangs av tjejer. Kanske var det utebliven nybörjarkurs för barn 2016 som spelade in, men detta år var det så få medlemmar i Ludvika OK upp till 12 år som sprang stafett-DM så att vi inte skulle ha fått ihop ett eget lag. I början av 2019 tog dock min motivation slut efter att ha lagt ner mycket ideell tid under 5 år så jag avsade mig mina uppdrag i klubben. Det är lättare att orka hålla igång på en hög nivå så länge man känner att alla drar åt samma håll och för min del kände jag inte det på olika nivåer. Jag fick i alla fall vara med och springa 25-manna där VBOL återigen hade med två lag som tyvärr båda blev ej godkända. Under 2019 väcktes återigen frågan om att utreda organisationen inom Västerbergslagens OL, och diskussioner om att slå ihop klubbar, av medlemmar i en annan klubb och jag argumenterade då för att det är bäst att bara var med i en klubb:
”Personligen skulle jag vilja vara med i endast en klubb och kunna känna att vi i den klubben har en gemensam målsättning med vad vi vill med klubben och sedan arbeta för att uppnå detta. Den klubben skulle kunna vara VBOL. Om det inte blir grönt ljus från alla moderklubbar i VBOL hoppas jag att den klubben är LOK.”
Västerbergslagens OL ställde för första gången på många år upp i SM Stafett i klassen H20 med ett mixat lag av tre LOK-juniorer. Det blev dock tyvärr inte någon resa till Skåne och 10mila vilket var en besvikelse för våra damjuniorer.

2020
Diskussionerna om framtiden för VBOL fortsatte 2020 och då de andra klubbarna inom tävlingsalliansen inte ville gå vidare och slå ihop klubbarna till en så beslöt vi i Ludvika OK istället att lämna alliansen från 2021. Det som präglade 2020 var givetvis främst pandemin som gav låga klubbpoäng för alla klubbar. Ludvika OK var dock en av få klubbar som arrangerade mer än planerat då vi utöver Veckans bana arrangerade en pandemianpassad tävling på en mindre karta (Laggarudden) som Bertil börjat rita till en veterantävling. Klubbens veteraner hade inte engagerat sig i frågan om sammanslagning till en VB-klubb men när vi valde att gå ur så uppfattade jag det som att flera gamla medlemmar blev mer motiverade att jobba för klubben. Pär tog tag i arbetet med kartor, inklusive en långsiktig plan för arrangemang, och vi har sedan dess genom en aktiv kartkommitté fått en mycket bättre kvalitet på våra kartor. Under sommaren 2020 kunde vi med stöd från kommunen, tillsammans med OK Malmia, anställa ungdomar tre veckor på sommarlovet för att ordna SOL-skola två veckor och arrangera en sprinttävling den tredje veckan. Genom att många barn stannade hemma under pandemin hade vi många deltagare de åren. (Vi fortsatte sedan med SOL-skola till och med 2023.)

2021
Detta var första året efter att vi lämnade VBOL och vi började bygga upp en organisation med kommittéer. Med stöd från kommunen och RF-SISU tog andra inom klubben tag i underhåll och renoveringar av klubbstugan. Under åren i VBOL hade vår klubbstuga hamnat i kläm. Visst användes den för möten och läger, men klubbstugan blir inte en naturlig samlingspunkt när man är med i en tävlingsallians med gemensamma träningar. Efter att vi gick ur alliansen har vi haft klubbträningar en gång i veckan och huvuddelen av dessa är vid Gussjöstugan. Ju mer klubbstugan används i klubbens verksamhet desto större intresse blir det att sköta om den. Även detta år präglades av pandemin, med inställda stafetter, men trots detta lyckades vi under 2021 få en bra fart på verksamheten. För första gången på många år hade vi ett lag i D21 (D17-) på stafett-DM med ett par juniorer förstärkta med en veteran. Vi arrangerade en klassisk tvådagarstävling i skogen vilket vi inte gjort tidigare under de år jag varit med och jag har sedan dess ansvarat för sekretariatsfunktionen på våra tävlingar.

2022
Något som jag själv identifierat som en nyckel till att bli en fungerande 
komplett orienteringsklubb var att kunna erbjuda möjligheten för juniorer att vara med i stora stafetter, främst 10mila. Vi började träna för 10mila under 2021, då tävlingen för andra året i rad blev inställd, och inför 2022 gjorde vi en ny satsning. Vi gjorde då en nyckelvärvning i form av Henrik (S) som efter studierna fått jobb i Ludvika och flyttat hit. Med Henrik hade vi en senior tränad för att springa ”långa natten”. Vi fick ihop ett lag till 10milastafetten varav en i laget hade gått vår nybörjarkurs för vuxna hösten 2020. Vi anmälde även inte bara ett utan två damlag. Jag trodde inte att vi skulle få två fulltaliga damlag på startlinjen men vi ville ha många damer beredda att springa och vid behov vara reserver i 10milakavlen. Båda damlagen var dock godkända och två damjuniorer sprang båda kavlarna (vilket gjorde att jag fick vara lagledare istället för att springa). Under 2022 hade vi även tre damjuniorer som sprang stafett på junior-SM. Vi hade dock dåligt deltagande på stafett-DM genom att vi var arrangör för DM medel och DM stafett (den typen av omständigheter är en anledning till att jag tittar på två år när jag tar fram Läget i orienteringsklubbarna). På hösten gjorde vi nystart på 25manna och målet var att ta oss runt godkända. Vi gick i mål på plats 177, vilket väl var i samma nivå som när vi var med i VBOL.

2023
Genom att vi haft med lag i alla klasser i 10mila året innan var det genomförbart att delta även 2023 trots att tävlingen skulle gå i Skellefteå. Intresset var dock lägre med anledning av de långa resorna och vi valde då att bara anmäla ett lag i 10milakavlen, med fyra unga damer i laget. Det var dock länge osäkert om vi ens skulle få ihop tio löpare men jag fick tipset att sträcka 3 var kort och rak och lämplig för löpstarka icke-orienterare. Några dagar innan tävlingen värvade jag min brorson Pentti (ishockeyspelare och tidigare backhoppare) i Örnsköldsvik och med mig och tre barn innebar det att halva laget kom från vår släkt. En förutsättning för att göra ett bra lopp som hänglöpare är att man har någon att hänga och när vi låg sist vid en radiokontroll på sträcka 1 såg det lite mörkt ut, trots att det i princip var midnattssol, men efter bra upphämtning på sträckorna 1 och 2 fick vi en bra rygg i Sundbybergs IK andralag. Att vi lyckades ta oss runt de relativt långa banorna med ett i huvuddel ungt lag är jag otroligt stolt över och jag tror att det var viktigt både för att behålla vår grupp av juniorer och för att ha en verksamhet som lockar seniorer. Våra unga damer fick sedan möjlighet att möta ett jämnare motstånd på Venlastafetten i Finland. Nästa stora lyft för verksamheten var att vi i Johanna (som gått vår nybörjarkurs för vuxna på våren) och Kristina fick in två nya ungdomsledare som tog ansvar för de yngre barnen (grön/vit grupp). Tidigare hade barn efter vårens nybörjarkurs slussats över till en stor grupp med ungdomar i alla åldrar. Det här gjorde att vi fick en bättre verksamhet för yngre och därmed också att fler nya barn fortsatt. Inför hösten bytte Henrik (L) klubb till LOK vilket direkt gjorde många minuter på 25manna och tillsammans med bra insatser från resten av laget innebar det en förbättring till plats 129. Jag fick springa sträcka 5 och överraskade alla, särskilt mig själv, med att vara snabbast i laget på den sträckan trots att (eller tack vare?) jag fått hjälp av övriga under loppet. Ett annat viktigt nyförvärv under hösten var Ole Jørgen som lämnade studierna i Trondheim och NTNUI för jobb vid Hitachi Energy och Ludvika OK. Klubben fick sedan under hösten fler seniorer som flyttat hit som nya medlemmar. Årets arrangemang var på gränsen av vad vi klarade av. Enligt distriktets långtidsplanering skulle vår krets arrangera DM lång och sprint och vi hade funderat på att söka någon av dessa tävlingar men då övriga VB-klubbar sökte andra tävlingar än DM så arrangerade vi alltså både DM sprint, sprintstafett och lång under en helg.

2024
Det här året har klubben utvecklats vidare och vi har fått en organisation som börjar sätta sig. Efter många års diskussioner tog en grupp av våra äldre medlemmar tag i Hittaut, vilket blivit mycket lyckat. Nytt för året var stafettligan. Med både juniorer och seniorer i klubben så fanns intresse för att vara med och vi ställde upp på stafetterna under våren. På grund av sjukdom fick jag hoppa in och springa sista sträckan på Göingestafetten. Huvudfokus var 10mila och under vintern ordnade vi några träningar och under våren även en uttagningstävling. Av laget i 10milakaveln från Skellefteå var endast tre kvar (men en sprang istället ungdomskaveln och tre damkaveln) och vi kom på plats 184 av 270 godkända lag (jämfört med 181 av184 året innan) i herrkaveln och på plats 173 av 251 godkända lag i damkaveln. Själv var jag lagledare men fick även möjlighet att prata lite om vilken betydelse som 10mila har för vår klubb i TV-sändningen fredag kväll. Stafettvåren avslutades med en tur till Kauhava där vi nu hade med lag i både Venla och Jukola (och jag fick springa med Äänekosken Sarjakuvaseura 2). Med många nya yngre löpare hade vi nu även realistiska möjligheter att ta oss upp på topp 100 på 25manna. Tyvärr var det så att ett antal som velat springa nu inte fick plats i laget, men då jag gått upp i H50 fick jag springa sträcka 3. Vi tappade några placeringar på vår sträcka (från 71 till 76) och laget gick till slut i mål på plats 96. Något som är mycket glädjande är att samtidigt som de barn/ungdomar jag följt under åren nu vuxit upp och springer stafettligan så har vi även en stor grupp yngre barn som tycker att orientering, och särskilt orienteringsläger, är något av det bästa de vet. Klubbverksamheten är fortfarande fylld av utmaningar men allt är lättare när man är del av en väl fungerande klubb. I mitten av november var jag med som deltagare på en träningshelg med fyra träningspass som klubbens seniorer ordnat och det kändes nästa overkligt att vara med utan att själv ha lagt banor eller satt ut kontroller.

Sammanfattning
Vad är det då som gjort att Ludvika OK lyckats vända en negativ utveckling? Ludvika OK är idag en klubb där jag känner att alla drar åt samma håll och här upplever jag att det blivit en stor förändring efter att vi lämnade tävlingsalliansen VBOL. I stort sett alla som var aktiva i klubben 2014 är fortfarande, mer eller mindre, aktiva idag. Även om många – inklusive jag själv – tappat sugen eller tagit en paus så har vi kommit tillbaka och fortsatt att göra olika typer av insatser för klubben. När det gäller att ha tagit stegen från att ha varit en mindre klubb till att nu vara en klubb med komplett verksamhet så har det varit helt avgörande att vi har haft en grupp ungdomar som fortsatt i sporten, och i klubben, upp till vuxen ålder. De flesta av dessa har föräldrar som inte själva orienterat som barn utan där hela familjen kommit in som nya i sporten. Vi har inte haft ett för stort fokus på resultat utan orienterar för att det är roligt. Kanske är det en fördel att ha ledare som själva inte orienterat som barn? Vi har dels inte tröttnat på sporten och dels är vi goda förebilder som visar att vi orienterar för att det är roligt även om vi ofta kommer sist. Nästa steg har varit att få ihop egna lag på tiomila. Vi har haft detta som mål under ett antal år. Först var vi några som hade det som ett inofficiellt mål i VBOL och sedan blev det ett uttalat mål för Ludvika OK. Att vi lyckats beror på att våra ungdomar vuxit upp och att vi sedan fått in nyinflyttade seniorer. Detta hänger ihop med att det går bra för Ludvikas stora arbetsgivare Hitachi (tidigare ABB, tidigare ASEA), men det är samtidigt tillfälligheter som spelat in. Här är min slutsats att det är svårt att ta steget upp och att det därför är viktigt att hålla i deltagandet i 10mila även om det vissa år inte är så stort intresse. Jag har tidigare kommit fram till att det viktigaste för en orienteringsklubb är att det är lätt att komma in som ledare. Genom att vi är några som gjort mycket under åren så är vi nu i det läget att man kan tacka ja till att ordna en träning utan att det innebär att man även måste göra x, y och z, vilket också innebär att det inte längre är ett fåtal som gör allt. Det är även viktigt att det är lätt att komma in som ny orienterare. Vi har nybörjarkurser både för barn och vuxna och sedan ett par år har vi även träningar för de yngre som inte förutsätter att föräldrarna kan orientera. Under de år som jag har varit aktiv har vår klubb fått stöd från SOFT och RF-SISU för föreningsutveckling och stöd till utbildningar. I vissa fall har det viktigaste med dessa stöd kanske varit att vi kunnat fokusera på att genomföra verksamhet utan att först behöva övertyga andra i klubben om att lägga pengar på det? Det förekommer idag diskussioner om vad exempelvis SOFT kan göra för att stödja klubbar och jag tycker att vi fått det stöd vi har behövt. Det går att vända en negativ utveckling, men det kräver mycket arbete i klubben och det finns inga garantier. Detta arbete är inget som någon konsulent på ett kansli kunnat göra åt oss.




torsdag 4 juli 2024

Orienteringsklubbarna 2024: 7. Deltagande i stafettligan

Något glädjande som hänt i år är att stafettligan kommit igång. (Jag har tidigare skrivit om den utifrån perspektivet att hålla intresset uppe kommande år.) Hade denna liga funnits 2015 hade jag givetvis använt den som en del i bedömning av läget i orienteringsklubbarna så nu har jag istället använt den för att utvärdera min modell. Det borde vara så att klubbar av typ 1E, och typ 1 har deltagit i större utsträckning än mindre klubbar av typ 2 och typ 3. Det borde också vara så att klubbar av typ 1E har presterat bättre. Stafettligan är inte avslutad men jag har tittat på deltagande i de fyra tävlingar som avgjorts hittills.

Typ 1E
Totalt 54 klubbar
98 % , 53 har deltagit på någon tävling i stafettligan

Den enda klubb som inte varit med är Lerums SOK.

Typ 1
Totalt 98 klubbar
62 %, 61 har deltagit på någon tävling i stafettligan.

Typ 2
Totalt 168 klubbar
3 %, 5 har deltagit på någon tävling i stafettligan.

De fem klubbarna är:
OK Milan (25 p totalt i båda klasserna efter fyra deltävlingar).
Andrarums IF
Hjärnarps OL
OK Norrvirdarna
OK Vilse 87

OK Milan var klassificerad som en elitklubb 2015 och 2019 (Typ 1E) men har under de senare åren valt att ställa upp med kombinationslag tillsammans med Lindebygdens OK.

Typ 3
Totalt 113 klubbar
4 %, 5 har deltagit på någon tävling i stafettligan.

De fem klubbarna är:
Tolered-Utby Ol-klubb (198 p totalt i båda klasserna efter fyra deltävlingar).
OK Gynge (32 p totalt i båda klasserna efter fyra deltävlingar).
Markbygdens OK (5 p totalt i båda klasserna efter fyra deltävlingar).
Nynäshamns OK
Västerbergslagens OL

Av dessa är Tolered-Utby, Markbygdens OK och Västerbergslagens OL tävlingsklubbar/tävlingsallianser där en del av verksamheten sker i moderklubbarna.

OK Gynge hade med ett damlag på Göingestafetten och Nynäshamns OK hade med ett lag på 10mila i Nynäshamn.

Placering
Tittar vi på klubbarna med bäst placering är de 27 bästa herrlagen från klubbar av typ 1E och sedan kommer FK Göingarna 1. De 20 bäst placerade damlagen är från klubbar av typ 1E och på plats 21 finns Tumba-Mälarhöjden OK 1.

Om jag tittar på varje klubbs bästa herrlag och damlag och lägger ihop poängen ser det ut så här:

Plats 1    1500    Typ 1E    IFK Göteborg
Plats 2    1305    Typ 1E    Stora Tuna OK
Plats 3    1255    Typ 1E    Göteborg-Majorna OK
Plats 4    1240    Typ 1E    OK Kåre
Plats 5    1160    Typ 1E    OK Linné
Plats 6    1034    Typ 1E    OK Orion
Plats 7    1033    Typ 1E    Södertälje-Nykvarn OF
Plats 8     902    Typ 1E    IKHP Huskvarna
Plats 9     892    Typ 1E    OK Ravinen
Plats 10    841    Typ 1E    Eksjö SOK
Plats 11    840    Typ 1E    OK Pan-Kristianstad
Plats 12    839    Typ 1E    IFK Lidingö SOK
Plats 13    838    Typ 1E    Järla Orientering
Plats 14    802    Typ 1E    OK Tisaren
Plats 15    718    Typ 1E    OK Kolmården
Plats 16    691    Typ 1E    Nyköpings OK
Plats 17    686    Typ 1E    OK Denseln
Plats 18    673    Typ 1E    Malungs OK Skogsmårdarna
Plats 19    672    Typ 1E    Bredaryds SOK
Plats 20    647    Typ 1E    Sävedalens AIK
Plats 21    615    Typ 1E    Tullinge SK
Plats 22    605    Typ 1E    Västerviks OK
Plats 23    604    Typ 1E    Växjö OK
Plats 24    570    Typ 1E    Snättringe SK
Plats 25    517    Typ 1    FK Göingarna
Plats 26    505    Typ 1E    Linköpings OK
Plats 27    460    Typ 1    OK Skogshjortarna
Plats 28    422    Typ 1E    IFK Umeå
Plats 29    419    Typ 1E    OK Tyr
Plats 30    397    Typ 1E    Sundsvalls OK
Plats 31    394    Typ 1E    Umeå OK
Plats 32    388    Typ 1E    KFUM Örebro OK
Plats 33    384    Typ 1    Tumba-Mälarhöjden OK
Plats 34    383    Typ 1E    Attunda OK
Plats 35    376    Typ 1E    Hagaby GoIF Örebro
Plats 36    345    Typ 1E    Kils OK
Plats 37    271    Typ 1    Söders-Tyresö
Plats 38    256    Typ 1E    Skogslöparna
Plats 39    251    Typ 1E    Järfälla OK
Plats 40    249    Typ 1E    IFK Mora OK
Plats 41    200    Typ 1E    Frölunda OL
Plats 42    199    Typ 1E    OK Renen
Plats 43    198    Typ 3    Tolered-Utby Ol-klubb
Plats 44    193    Typ 1    Ulricehamns OK
Plats 45    186    Typ 1    Karlskrona SOK
Plats 46    182    Typ 1    OK Alehof
Plats 47    176    Typ 1    Ludvika OK
Plats 48    176    Typ 1E    OK Södertörn
Plats 49    176    Typ 1    Ronneby OK
Plats 50    153    Typ 1E    Falköpings AIK OK
Plats 51    153    Typ 1    Surahammars SOK
Plats 52    149    Typ 1    Domnarvets GOIF
Plats 53    136    Typ 1E    Ärla IF
Plats 54    133    Typ 1    Västerås SOK
Plats 55    132    Typ 1E    OK Hällen
Plats 56    117    Typ 1    Täby OK
Plats 57    107    Typ 1    SOK Viljan
Plats 58    105    Typ 1    Strängnäs-Malmby OL
Plats 59    94    Typ 1    Kalmar OK
Plats 60    89    Typ 1E    OK Rodhen
Plats 61    86                   Gotlands OF
Plats 62    82    Typ 1E    Alfta-Ösa OK
Plats 63    80    Typ 1    Centrum OK
Plats 64    79    Typ 1E    Sundbybergs IK
Plats 65    76    Typ 1    Jönköpings OK
Plats 66    74    Typ 1    Gävle OK
Plats 67    73    Typ 1    Lunds OK
Plats 68    73    Typ 1    OK Hammaren
Plats 69    62    Typ 1    NAIS OK
Plats 70    56    Typ 1E    IF Hagen
Plats 71    56    Typ 1    OK Njudung
Plats 72    56    Typ 1E    OK Roslagen
Plats 73    54    Typ 1    Matteus SI
Plats 74    50    Typ 1    Hestra IF
Plats 75    49    Typ 1    Garphyttans IF
Plats 76    49    Typ 1E    IF Thor
Plats 77    43    Typ 1    OK Djerf
Plats 78    43    Typ 1    Åmåls OK
Plats 79    35    Typ 1    FK Herkules
Plats 80    35    Typ 1    Tjällmo-Godegårds OK
Plats 81    32    Typ 1    Helsingborgs SOK
Plats 82    32    Typ 3    OK Gynge
Plats 83    25    Typ 2    OK Milan
Plats 84    23    Typ 1    OK Klemmingen
Plats 85    19    Typ 1    Gustavsbergs OK
Plats 86    15    Typ 1E    Haninge SOK
Plats 87    13    Typ 1    IFK Enskede
Plats 88    12    Typ 1    OK Löftan
Plats 89    9    Typ 1    Kungälvs OK
Plats 90    9    Typ 1    Tjalve OK
Plats 91    8    Typ 1    FK Friskus-Varberg
Plats 92    6    Typ 1E    Leksands OK
Plats 93    5    Typ 3    Markbygdens OK
Plats 94    4    Typ 1    Forsa OK
Plats 95    1    Typ 1    OK Landehof

I stort sett tycker jag att klassificeringen verkar fungera.

Orienteringsklubbarna 2024: 6. Klubbar med aktiv ungdomsverksamhet

I förra inlägget tittade jag på kommuner där det idag (data från LOK-stöd 2022) inte finns någon ungdomsverksamhet alls. Här kommer jag istället att se hur många klubbar som har ungdomsaktivitet i alla delar det vill säga utöver LOK-stöd så har man även stafettlag i DM för både barn (upp till DH12) och ungdomar (upp till DH16). För respektive distrikt går jag igenom hur antalet sådana klubbar förändrats sedan 2015 och vilka klubbar som förändringarna gäller.

Blekinge   
2024    4
2019    6
2015    4

De två klubbar som hade 3 p avseende ungdomsverksamhet 2019 men som inte har det 2024 är OK Skogsfalken och Stigmännen Karlshamns OK.

Bohus-Dal   
2024    7
2019    3
2015    6

I distriktet hade ett antal klubbar en svacka 2019 men om man jämför med 2015 hade  Stångenäs AIS då maximala 3 p avseende ungdomsverksamhet, men inte 2024, medan Kvillebyns SK och Ljungskile FK glädjande gått åt andra hållet..

Dalarna   
2024    6
2019    6
2015    9

De klubbar som hade 3 p avseende ungdomsverksamhet 2015 men som inte har det 2024 är Dalaportens OL, IFK Mora OK, Avesta OK, Grycksbo IF OK och Korsnäs IF OK. IFK Hedemora OK och Ludvika OK (tävlade tidigare för VBOL) har gått åt andra hållet.

Gotland   
2024    3
2019    3
2015    3

Gästrikland   
2024    3
2019    4
2015    3

Ockelbo OK hade mer omfattande verksamhet 2019 jämfört med 2015 och 2024.

Göteborg   
2024    10
2019    12
2015    12

De två klubbar som hade 3 p avseende ungdomsverksamhet 2019 men som inte har det 2024 är IK Uven och Sävedalens AIK.

Halland   
2024    5
2019    6
2015    7

De klubbar som hade 3 p avseende ungdomsverksamhet 2015 men som inte har det 2024 är IF Rigor,
IK Trenne Ullared och Fjärås AIK. Falkenbergs OK har gått åt andra hållet. 

Hälsingland   
2024    2
2019    3
2015    3

De klubbar som hade 3 p avseende ungdomsverksamhet 2015 men som inte har det 2024 är Hudiksvalls OK och Segersta OK medan Forsa OK gått åt andra hållet.

Jämtland-Härjedalen   
2024    3
2019    1
2015    1

Även om Jämtland-Härjedalen inte arrangerar stafett-DM och bedömningen istället bygger på startande i individuella DM så har det skett en positiv utveckling i Jämtland (Östersund).De två klubbar som nu har maximala 3 p avseende ungdomsverksamhet men som inte hade det 2015/2019 är Frösö IF och OK Storsjön.

Medelpad   
2024    1
2019    2
2015    1

Kovlands IF hade mer omfattande verksamhet 2019 jämfört med 2015 och 2024.

Norrbotten   
2024    2
2019    2
2015    4

De klubbar som hade 3 p avseende ungdomsverksamhet 2015 men som inte har det 2024 är Vittjärvs IK och Älvsby IF OK.

Skåne   
2024    11
2019    12
2015    12

De klubbar som hade 3 p avseende ungdomsverksamhet 2015 men som inte har det 2024 är Andrarums IF, FK Boken, Härlövs IF och Örkelljunga FK. De klubbar som inte hade maximala poäng då men som har det nu är FK Åsen, Hästveda OK och OK Gynge.

Småland   
2024    9
2019    13
2015    15

De klubbar som hade 3 p avseende ungdomsverksamhet 2015 men som inte har det 2024 är Gamleby OK, Kalmar OK, OK Bävern, OK Gränsen, OK Njudung, SOK Aneby, Sol Tranås och Vimmerby OK. Två klubbar har haft en positivt utveckling och det är OK Norrvirdarna och Västerviks OK.

Stockholm   
2024    19
2019    18
2015    19

Jämför vi 2024 med 2015 är det tre klubbar som gått från maximala 3 p och det är Bromma-Vällingby SOK, IFK Enskede och OK Österåker medan lika många gått till 3 p; Attunda OK, Mälarö SOK och Väsby OK.

Södermanland   
2024    5
2019    6
2015    8

De klubbar som hade 3 p avseende ungdomsverksamhet 2015 men som inte har det 2024 är OK Hällen,
OK Måsen och OK Tor.

Uppland   
2024    4
2019    6
2015    9

De klubbar som hade 3 p avseende ungdomsverksamhet 2015 men som inte har det 2024 är Långhundra IF, OK Enen, Rånäs OK, Sigtuna OK och Vallentuna-Össeby OL.

Värmland   
2024    4
2019    5
2015    5

De klubbar som hade 3 p avseende ungdomsverksamhet 2015 men som inte har det 2024 är IK Vikings OK och Västvärmlands OK medan Skattkärrs SOK gått åt andra hållet.

Västerbotten    
2024    4
2019    3
2015    1

I Västerbotten är det tre klubbar som nu har maximala 3 p avseende ungdomsverksamhet men som inte hade det 2015: IFK Umeå, Robertsfors IK och Skellefteå OK.

Västergötland   
2024    4
2019    12
2015    14

Västergötland har sett en stor nedgång i deltagande på stafett-DM för ungdomar. Det är hela 11 klubbar som inte längre har maximala 3 p: Hestra IF, IF Hagen, Falköpings AIK OK, Gällstadbygdens SOK, Istrums SK, Markbygdens OK, OK Skogsstjärnan, OK Tranan, Tibro OK, Trollhättans SOK och Vänersborgs SK. Den enda klubb som haft en positiv utveckling är OK Skogshjortarna.

Västmanland   
2024    1
2019    4
2015    5

Västmanland genomförde inget stafett-DM 2022 vilket kan påverka siffrorna för distriktet. De klubbar som inte längre har maximala 3 p avseende ungdomsverksamhet är Arboga OK, Sala OK, Surahammars SOK och Vandrarringen.

Ångermanland   
2024    3
2019    4
2015    4

En klubb i Ångermanland har inte längre maximala 3 p avseende ungdomsverksamhet, men som hade det 2015, och det är OK Nolaskogsarna.

Örebro   
2024    6
2019    6
2015    5

Den klubb som hade 3 p avseende ungdomsverksamhet 2015 men som inte har det 2024 är Garphyttans IF medan Lindebygdens OK och OK Milan gått åt andra hållet.

Östergötland   
2024    7
2019    9
2015    8

De klubbar som hade 3 p avseende ungdomsverksamhet 2015 men som inte har det 2024 är Björkfors GOIF, Finspångs SOK, Söderköpings OK och Tjällmo-Godegårds OK medan Matteus SI, OK Motala och OK Denseln gått åt andra hållet.


Det är naturligt att det sker förändringar över tiden då olika klubbar har olika antal aktiva i olika åldersgrupper och sedan finns det givetvis slumpeffekter som påverkar mätningen i lag på stafett-DM. Ser man till hela riket är dock trenden nedåtgående.

Riket   
2024    123
2019    146
2015    158

Antalet klubbar med maximala poäng för ungdomsverksamhet minskade redan mellan 2015 och 2019 men sedan tror jag att pandemin påverkat de åldersklasser som skulle sprungit DH12-DH16 under 2022-2023 negativt.

onsdag 3 juli 2024

Orienteringsklubbarna 2024: 5. Vita fläckar på orienteringskartan (Ungdomsverksamhet)

 I Orienteringsförbundets strategidokument Kompassriktning 2030  finns ett antal mål under rubriken Flera och mera. Bland annat:

"Orienteringsförening i alla kommuner
Orientering ska finnas över hela Sverige och
vara till för alla oavsett var man bor. Våra
föreningar är våra viktigaste utvecklingsmiljöer
och ska ges bästa möjliga förutsättningar för
att bedriva en verksamhet som är inkluderande
för alla som vill orientera.
"

Jag har tittat på vilka kommuner i Sverige som inte har någon orienteringsförening idag, och även vilka som har det men ingen förening som har någon aktiv ungdomsverksamhet. Det är föreningar som är anslutna till SOFT men som inte sökt LOK-stöd under 2022 (senaste året för vilket det finns publicerade uppgifter).

Stockholms län (26  kommuner)
Salem (17 451 inv)                       Ingen klubb senaste åren 
Upplands-Bro (32 453 inv)          Ingen klubb senaste åren
Nykvarn (12 107 inv)                   Oxvretens SK    (Ingår i Södertälje-Nykvarn OF)
Nynäshamn (30 311 inv)              Nynäshamns OK   

Uppsala län (8  kommuner)
Håbo    (22 974 inv)                     Ingen klubb senaste åren

Södermanlands län (9  kommuner)

Östergötlands län (13  kommuner)
Valdemarsvik (7 541 inv)            Hammarkinds OK
Vadstena (7 434 inv)                   Ingen klubb senaste åren

Jönköpings län (13  kommuner)
Gnosjö (9 246 inv)                      Gnosjö FK

Kronobergs län (8  kommuner)
Tingsryd (12 155 inv)                 Ingen klubb senaste åren

Kalmar län (12  kommuner)
Borgholm (10 748 inv)               Ingen klubb senaste åren
Högsby (5 438 inv)                     Berga SOK
Mörbylånga (16 144 inv)            Ingen klubb senaste åren

Gotlands län (1  kommun)

Blekinge län (5  kommuner)

Skåne län (33  kommuner)
Bjuv (15 968 inv)                       Ingen klubb senaste åren
Bromölla (12 498 inv)                (BroSö OK i Sölvesborg)
Burlöv (19 844 inv)                    Ingen klubb senaste åren
Båstad (15 912 inv)                    Ingen klubb senaste åren
Hörby (15 585 inv)                    Frosta OK
Landskrona (47 134 inv)            Ingen klubb senaste åren
Lomma (24 627 inv)                  Ingen klubb senaste åren
Sjöbo (19 437 inv)                     Ingen klubb senaste åren
Skurup (16 861 inv)                   Ingen klubb senaste åren
Staffanstorp (27 152 inv)           Ingen klubb senaste åren
Svedala (23 470 inv)                  Ingen klubb senaste åren
Vellinge (37 738 inv)                 Ingen klubb senaste åren

Hallands län (6  kommuner)
Hylte (10 299 inv)                     Hylte OK

Västra Götalands län (49  kommuner)
Grästorp (5 563 inv)                  Ingen klubb senaste åren
Herrljunga (9 441 inv)               Herrljunga SK SOL, OK Frisene
Sotenäs (9 052 inv)                    Ingen klubb senaste åren
Strömstad (13 476 inv)              Idefjordens SK   
Svenljunga (10 759 inv)             (Svenljunga OK fanns 2019)
Tjörn (16 146 inv)                      Ingen klubb senaste åren
Öckerö (12 819 inv)                   Ingen klubb senaste åren

Värmlands län (16  kommuner)
Eda (8 499 inv)                         Åmotfors OK
Hammarö (16 940 inv)              Ingen klubb senaste åren
Munkfors (3 669 inv)                OK Grane
Storfors (3 801 inv)                   Ingen klubb senaste åren
Sunne (13 366 inv)                    IK Fryken
Säffle (15 011 inv)                     Säffle OK
Årjäng (9 893 inv)                    Årjängs OK

Örebro län (12  kommuner)
Hällefors (6 495 inv)                Hällefors OK
Kumla (22 516 inv)                  (OK Tisaren sammaslagning 1983 av Kumla OK och Hallsbergs OK)
Laxå (5 497 inv)                       Laxå OK
Lekeberg (8 606 inv)                OK Letstigen
Ljusnarsberg (4 407 inv)          OK Järnbärarna

Västmanlands län (10  kommuner)
Fagersta (13 222 inv)              Fagersta OK
Kungsör (8 643 inv)                IF Rune

Dalarnas län (15  kommuner)
Orsa (6 908 inv)                     Orsa IF OK

Gävleborgs län (10  kommuner)
Ljusdal (18 538 inv)               Ljusdals OK
Nordanstig (9 370 inv)           (OK Nordanstig fanns 2019)

Västernorrlands län (7  kommuner)

Jämtlands län (8  kommuner)
Ragunda (5 135 inv)              OK Vildhussen           
Bräcke (6 099 inv)                 (OK Silvanus fanns 2019)       
Strömsund (11 113 inv)         (OK Viola Tricolor fanns 2015)               
Åre (12 464 inv)                    Duveds IF, Järpens SK, Vålådalen SK, Åre OK   
Berg (7 140 inv)                    Åsarna IK           
Härjedalen (10 145 inv)        Funäsfjällens SK, Obygdens OK, (OK Härjulf fanns 2015)

Västerbottens län (15  kommuner)
Bjurholm (2 348 inv)            Ingen klubb senaste åren
Dorotea (2 339 inv)              (Dorotea IF fanns 2019
Malå (2 990 inv)                  OK Malå (ny klubb)
Norsjö (3 924 inv)                (SK Järven fanns 2015)   
Sorsele (2 387 inv)              Ingen klubb senaste åren 
Storuman(5 621 inv)           Ingen klubb senaste åren 
Åsele (2 718 inv)                Ingen klubb senaste åren

Norrbottens län (14  kommuner)
Arjeplog (2 609 inv)           Ingen klubb senaste åren    
Arvidsjaur (6 113 inv)        Arvidsjaurs OK
Jokkmokk (4 728 inv)        Jokkmokks SK
Pajala (5 871 inv)               (Pajala IF fanns 2019)
Överkalix (3 162 inv)         Ingen klubb senaste åren 

Om jag räknar rätt är det 38 kommuner som inte har någon orienteringsförening alls och ytterligare 29 kommuner som inte har någon orienteringsförening med aktiv ungdomsverksamhet så totalt är det idag åtminstone 67 kommuner där man som ungdom inte kan gå in i en befintlig ungdomsverksamhet. Sedan

Är det ett bra mål att det ska finnas en orienteringsförening i varje kommun? Hur mycket arbete från distriktsförbunden skulle det krävas för att nå dit? Det vore givetvis bra ifall det fanns orienteringsklubbar i varje kommun men jag kan inte se att det är ett problem ifall det finns en klubb som OK Tisaren som har både Hallsberg och Kumla som upptagningsområde. I det läge vi är idag så tror jag sedan att det är bättre att arbeta för att de mindre föreningar som finns idag och som har ungdomsverksamhet kan fortsätta med det eller att få igång ungdomsverksamhet i de föreningar som finns än att arbeta för att uppnå ett mål som inte var realisiskt när det formulerades.

måndag 1 juli 2024

Orienteringsklubbarna 2024: 4. Tävlande medlemmar per distrikt

På begäran av signaturen "Xxxxxx" (orienterare.nu) kommer här aggregerade siffror över antalet tävlingsaktiva, det vill säga sådana som inte har maxpoäng på Sverigelistan, per distriktsförbund.

De flesta distrikt hade en uppgång mellan 2015 och 2019 men sedan har det för många distrikt varit en större nedgång 2019-2024 och det känns inte orimligt att detta skulle kunna förklaras med pandemin. Ett antal distrikt som Göteborg, Västerbotten, Ångermanland och Stockholm har sett en betydande uppgång under hela perioden 2015-2024.

Blekinge   
Tävlande medlemmar 2015:    332
Medelålder (2015):    45,2
Tävlande medlemmar 2019:    351
Medelålder (2019):    44,4
Förändring antal 2015-2019:    5,7%
Tävlande medlemmar 2024:    328
Medelålder (2024):    46,0
Förändring antal 2019-2024:    -6,6%
Förändring antal 2015-2024:    -1,2%

Bohus-Dal   
Tävlande medlemmar 2015:    230
Medelålder (2015):    48,4
Tävlande medlemmar 2019:    225
Medelålder (2019):    49,1
Förändring antal 2015-2019:    -2,2%
Tävlande medlemmar 2024:    230
Medelålder (2024):    48,7
Förändring antal 2019-2024:    2,2%
Förändring antal 2015-2024:    0,0%

Dalarna   
Tävlande medlemmar 2015:    874
Medelålder (2015):    44,4
Tävlande medlemmar 2019:    906
Medelålder (2019):    44,5
Förändring antal 2015-2019:    3,7%
Tävlande medlemmar 2024:    845
Medelålder (2024):    46,0
Förändring antal 2019-2024:    -6,7%
Förändring antal 2015-2024:    -3,3%

Gotland   
Tävlande medlemmar 2015:    161
Medelålder (2015):    49,6
Tävlande medlemmar 2019:    171
Medelålder (2019):    49,4
Förändring antal 2015-2019:    6,2%
Tävlande medlemmar 2024:    146
Medelålder (2024):    49,4
Förändring antal 2019-2024:    -14,6%
Förändring antal 2015-2024:    -9,3%

Gästrikland   
Tävlande medlemmar 2015:    280
Medelålder (2015):    48,0
Tävlande medlemmar 2019:    295
Medelålder (2019):    46,7
Förändring antal 2015-2019:    5,4%
Tävlande medlemmar 2024:    203
Medelålder (2024):    50,7
Förändring antal 2019-2024:    -31,2%
Förändring antal 2015-2024:    -27,5%

Göteborg   
Tävlande medlemmar 2015:    926
Medelålder (2015):    43,0
Tävlande medlemmar 2019:    1116
Medelålder (2019):    42,8
Förändring antal 2015-2019:    20,5%
Tävlande medlemmar 2024:    1178
Medelålder (2024):    42,9
Förändring antal 2019-2024:    5,6%
Förändring antal 2015-2024:    27,2%

Halland   
Tävlande medlemmar 2015:    367
Medelålder (2015):    45,1
Tävlande medlemmar 2019:    398
Medelålder (2019):    45,6
Förändring antal 2015-2019:    8,4%
Tävlande medlemmar 2024:    373
Medelålder (2024):    47,2
Förändring antal 2019-2024:    -6,3%
Förändring antal 2015-2024:    1,6%

Hälsingland   
Tävlande medlemmar 2015:    181
Medelålder (2015):    43,3
Tävlande medlemmar 2019:    198
Medelålder (2019):    45,6
Förändring antal 2015-2019:    9,4%
Tävlande medlemmar 2024:    158
Medelålder (2024):    48,0
Förändring antal 2019-2024:    -20,2%
Förändring antal 2015-2024:    -12,7%

Jämtland-Härjedalen   
Tävlande medlemmar 2015:    105
Medelålder (2015):    46,9
Tävlande medlemmar 2019:    107
Medelålder (2019):    46,7
Förändring antal 2015-2019:    1,9%
Tävlande medlemmar 2024:    97
Medelålder (2024):    42,3
Förändring antal 2019-2024:    -9,3%
Förändring antal 2015-2024:    -7,6%

Medelpad   
Tävlande medlemmar 2015:    188
Medelålder (2015):    47,4
Tävlande medlemmar 2019:    233
Medelålder (2019):    44,8
Förändring antal 2015-2019:    23,9%
Tävlande medlemmar 2024:    185
Medelålder (2024):    44,0
Förändring antal 2019-2024:    -20,6%
Förändring antal 2015-2024:    -1,6%

Norrbotten   
Tävlande medlemmar 2015:    207
Medelålder (2015):    44,1
Tävlande medlemmar 2019:    213
Medelålder (2019):    45,6
Förändring antal 2015-2019:    2,9%
Tävlande medlemmar 2024:    180
Medelålder (2024):    44,3
Förändring antal 2019-2024:    -15,5%
Förändring antal 2015-2024:    -13,0%

Skåne   
Tävlande medlemmar 2015:    1 133
Medelålder (2015):    47,5
Tävlande medlemmar 2019:    1 190
Medelålder (2019):    46,9
Förändring antal 2015-2019:    5,0%
Tävlande medlemmar 2024:    878
Medelålder (2024):    48,1
Förändring antal 2019-2024:    -26,2%
Förändring antal 2015-2024:    -22,5%

Småland   
Tävlande medlemmar 2015:    1 226
Medelålder (2015):    47,4
Tävlande medlemmar 2019:    1 202
Medelålder (2019):    46,6
Förändring antal 2015-2019:    -2,0%
Tävlande medlemmar 2024:    1 160
Medelålder (2024):    47,4
Förändring antal 2019-2024:    -3,5%
Förändring antal 2015-2024:    -5,4%

Stockholm   
Tävlande medlemmar 2015:    1 769
Medelålder (2015):    43,5
Tävlande medlemmar 2019:    2 020
Medelålder (2019):    43,1
Förändring antal 2015-2019:    14,2%
Tävlande medlemmar 2024:    2 000
Medelålder (2024):    44,5
Förändring antal 2019-2024:    -1,0%
Förändring antal 2015-2024:    13,1%

Södermanland   
Tävlande medlemmar 2015:    593
Medelålder (2015):    45,9
Tävlande medlemmar 2019:    601
Medelålder (2019):    47,0
Förändring antal 2015-2019:    1,3%
Tävlande medlemmar 2024:    489
Medelålder (2024):    49,0
Förändring antal 2019-2024:    -18,6%
Förändring antal 2015-2024:    -17,5%

Uppland   
Tävlande medlemmar 2015:    677
Medelålder (2015):    44,5
Tävlande medlemmar 2019:    724
Medelålder (2019):    44,1
Förändring antal 2015-2019:    6,9%
Tävlande medlemmar 2024:    632
Medelålder (2024):    44,7
Förändring antal 2019-2024:    -12,7%
Förändring antal 2015-2024:    -6,6%

Värmland   
Tävlande medlemmar 2015:    381
Medelålder (2015):    45,7
Tävlande medlemmar 2019:    446
Medelålder (2019):    47,4
Förändring antal 2015-2019:    17,1%
Tävlande medlemmar 2024:    378
Medelålder (2024):    48,9
Förändring antal 2019-2024:    -15,2%
Förändring antal 2015-2024:    -0,8%

Västerbotten   
Tävlande medlemmar 2015:    190
Medelålder (2015):    44,5
Tävlande medlemmar 2019:    236
Medelålder (2019):    46,3
Förändring antal 2015-2019:    24,2%
Tävlande medlemmar 2024:    233
Medelålder (2024):    42,0
Förändring antal 2019-2024:    -1,3%
Förändring antal 2015-2024:    22,6%

Västergötland   
Tävlande medlemmar 2015:    1 176
Medelålder (2015):    47,0
Tävlande medlemmar 2019:    1 197
Medelålder (2019):    48,1
Förändring antal 2015-2019:    1,8%
Tävlande medlemmar 2024:    1 019
Medelålder (2024):    49,5
Förändring antal 2019-2024:    -14,9%
Förändring antal 2015-2024:    -13,4%

Västmanland   
Tävlande medlemmar 2015:    364
Medelålder (2015):    50,1
Tävlande medlemmar 2019:    386
Medelålder (2019):    49,2
Förändring antal 2015-2019:    6,0%
Tävlande medlemmar 2024:    293
Medelålder (2024):    50,6
Förändring antal 2019-2024:    -24,1%
Förändring antal 2015-2024:    -19,5%

Ångermanland   
Tävlande medlemmar 2015:    157
Medelålder (2015):    46,0
Tävlande medlemmar 2019:    174
Medelålder (2019):    44,3
Förändring antal 2015-2019:    10,8%
Tävlande medlemmar 2024:    184
Medelålder (2024):    44,8
Förändring antal 2019-2024:    5,7%
Förändring antal 2015-2024:    17,2%

Örebro   
Tävlande medlemmar 2015:    420
Medelålder (2015):    45,5
Tävlande medlemmar 2019:    417
Medelålder (2019):    45,8
Förändring antal 2015-2019:    -0,7%
Tävlande medlemmar 2024:    410
Medelålder (2024):    46,4
Förändring antal 2019-2024:    -1,7%
Förändring antal 2015-2024:    -2,4%

Östergötland   
Tävlande medlemmar 2015:    771
Medelålder (2015):    44,2
Tävlande medlemmar 2019:    807
Medelålder (2019):    44,1
Förändring antal 2015-2019:    4,7%
Tävlande medlemmar 2024:    779
Medelålder (2024):    46,1
Förändring antal 2019-2024:    -3,5%
Förändring antal 2015-2024:    1,0%

Riket   
Tävlande medlemmar 2015:    12 708
Medelålder (2015):    45,6
Tävlande medlemmar 2019:    13 613
Medelålder (2019):    45,5
Förändring antal 2015-2019:    7,1%
Tävlande medlemmar 2024:    12 378
Medelålder (2024):    46,4
Förändring antal 2019-2024:    -9,1%
Förändring antal 2015-2024:    -2,6%

Orienteringsklubbarna 2024: 3. Klassificering av klubbar 2024

Nu har jag publicerat en uppdaterad version av klassificering av orienteringsklubbarna 2024. Jag har använt samma poängberäkning som 2015 och 2019 vilket gör att det är möjligt att jämföra mellan åren. Helst hade jag velat att det skulle gå att filtrera i kartan men den funktionen finns inte så jag har istället delat in klubbarna i olika typer. Den indelning jag gjorde 2015 byggde helt på poäng (0-20 p) och det verkar i och för sig vara ett robust mått men det blev väldigt godtyckligt var gränserna skulle gå och därför har jag liksom 2019 använt denna indelning:
Typ 1: Arrangerat nationell tävling eller distriktstävling 2022-2023 och har deltagit på 10mila och/eller 25manna med eget lag 2022-2023.
Typ 1E: Som typ 1 med tillägget att klubben har (senior-)elitverksamhet.
Typ 2: Arrangerat nationell tävling eller distriktstävling 2022-2023 men har inte deltagit på 10mila och/eller 25manna med eget lag 2022-2023.
Typ 3: Arrangerat mindre tävling 2022-2023 och/eller deltagit på 10mila och/eller 25manna 2022-2023.

Jag har liksom 2015 och 2019 begränsat sammanställningen till orienteringslöpning.

Klassificeringen av klubbar finns här:
Läget i orienteringsklubbarna 2024 (öppnas i Google maps) 

Obs! Till skillnad från tidigare har jag tagit med de klubbar som försvunnit i separata lager.

Så här ser poängberäkningen ut:

Ungdomsverksamhet:
LOK-stöd ungdomar = 1 p
Deltagit stafett-DM DH12 = 1 p
Deltagit stafett-DM DH16 = 1 p

Juniorverksamhet:
LOK-stöd juniorer = 1 p
Deltagit stafett-DM DH20 = 1 p
Deltagit stafett-SM DH20 = 1 p

Elitverksamhet:
Deltagit i 10milakavlen eller i Smålandskavlen H21 = 1 p (0,5 p för endast Smålandskavlen)
Deltagit i 10mila damkavlen eller i Smålandskavlen D21 = 1 p (0,5 p för endast Smålandskavlen)
Deltagit i Stafett-SM i H21 och/eller D21 = 1 p

Seniorverksamhet:
Deltagit i 25manna = 1 p
Deltagit i Stafett-DM i H21 och/eller D21 = 1 p
Deltagit i Stafett-DM i veteranklass = 1 p

Arrangemang (rangordnade alternativ):
Arrangerat nationell tävling = 3 p
Arrangerat distriktstävling = 2 p
Arrangerat närtävling = 1 p
Samarrangerat tävling med större klubb = 1 p
Funktionärsförening för O-Ringen = 1 p

Utåtriktad verksamhet:
Arrangerar Naturpasset = 1 p
Arrangerar Hittaut = 1 p
Arrangerar Stolpjakten = 1 p
Arrangerar Finn och Vinn [Leksands OK] = 1 p
Arrangerar Friska Örnsköldsvik [Uppdaterat 2024-07-07] = 1 p

Medlemmar:
Antal medlemmar i Sverigelistan/Eventor = 0,5 - 1 p
Antal medlemmar som tävlat senaste året i Sverigelistan/Eventor = 0,5 - 1 p
Minst 10 % av de tävlande medlemmarna är 15-20 år = 0,5 p
Minst 10 % av de tävlande medlemmarna är 21-34 år = 0,5 p

En förändring i poängräkning jämfört med tidigare år orsakas av att Smålandskavlen inte genomförts 2022-2023.

(För Jämtland-Härjedalen har jag tittat på klasser med flera löpare från respektive klubb i medel-DM då de inte genomför något stafett-DM. Jag har inte gjort motsvarande korrigering för Västmanland då ordinarie stafett-DM genomfördes 2023)

(Klubbarna på Gotland tävlar för Gotlands OF på de stora stafetterna och jag har räknat det som att de tre stora klubbarna har kombinationslag (nytt för 2024).)

Orienteringsklubbarna 2024: 2. Orienteringsklubbar som försvunnit

 Samtidigt som det tillkommit 10 nya orienteringsklubbar sedan 2019 har det även försvunnit ett antal; 41 stycken. Liksom vid förra inläggsserien innehåller klassificeringen av orienteringsklubbar endast SOFT-anslutna föreningar så dessa föreningar kan finnas kvar, men utan att längre vara anslutna till orienteringsförbundet. Jag listar föreningarna utifrån vilken typ av förening det var. Efter föreningsnamnet står en siffra inom parentes och det är alltså föreningens poäng 2019 på skalan 0-20 p .

Flersekionsföreningar
Bergens IF (1,5 p)
Dorotea IF (1 p)
Gnellspikes Multisport Club (0,5 p)
K 3 IF (0,5 p)
KA 3 IF (0,5 p)
Karlbergs Skytte o IF (0 p) (Ny klubb sedan 2019.)
Lima IF (1 p)
Linköpings AIK (2 p)
Malmbergets AIF (0,5 p)
Ornäs IK (0,5 p)
Pajala IF (0,5 p)
Rörbäcksnäs IS (1,5 p)
S-E Bankens IF (0,5 p)
Sellnäs IF (2,5 p)
Stockholms Godtemplares IF (0,5 p)
SK Gränsen (0,5 p)
Tegs SK (1 p)
Vidsels IK (1 p)
Öset SkidO (0,5 p)
Östgöta Helikopter SK & IF (0 p)

Som synes av poängen 2019 så hade dessa inte någon omfattande orienteringsverksamhet innan de lämnade orienteringsförbundet. Värt att notera är att Dorotea IF och Pajala IF var de enda klubbarna anslutna till SOFT i respektive kommun.

Skidklubbar
Stora Tuna IK SK (0 p)
Sävast Ski Team IF (0,5 p)

Det här är ett specialfall av flersektionsföreningar genom att det är skidklubbar som följde med över till Orienteringsförbundet med skidorienteringen och som endast hållit på med skidorientering. Genom att alla orienteringsklubbar nu även håller på med skidorientering (olika grenar inom samma idrott) verkar uppdelningen mellan olika klubbar för orientering och skidorientering inte finnas kvar på samma sätt.

Studentklubb
Skogis IF (1,5 p)

Turfklubbar
Föreningen Turf Västmanland (0 p)
Turf Skåne (0 p)

Särskilda orienteringsklubbar
Föreningen Orienteringscentrum Kristianstad (0 p)

Orienteringsklubbar (Skid- och orienteringsklubbar)
Broddbo SK (0 p)
Hällestads OK (1,5 p)
Lustens OK (5,5 p)
Munkedals SOK (0,5 p)
OK Brunnen (0 p)
OK Fjällstigen (1 p)
OK Nordanstig (0,5 p)
OK Silvanus (1 p)
OK Sänkan (0,5 p)
OK Virdarna (1 p)
Spårvägens OK (1 p)
Svenljunga OK (1 p)
Visby IF Gute SOK (4 p)
Ågesta OK (0,5 p)
Östra Almby FK (1 p)

De flesta klubbarna var inte särskilt aktiva 2019. Ett undantag är Visby IF Gute SOK som 2019 hade 8 medlemmar och en medelålder på 70 år och då hade arrangerat flera motionsorienteringar. Det andra undantaget är tävlingsalliansen Lustens OK som inte längre är en tävlingsallians utan där Deje SF och Sisu Forshaga SK numera tävlar för respektive klubb.

Ytterligare tre komuner är nu helt vita fläckar på orienteringskartan Svenljunga, Nordanstig och Bräcke (där OK Silvanus fanns).

Ombildade orienteringsklubbar
För fullständighetens skull noterar jag här klubbar som verkar ha ombildats exempelvis genom utbrytning ur en flersektionsförening. Många klubbar har bytt namn men dessa verkar ha fått nya klubb-ID i Eventor:

Bodens BK (Nu Bodens BK OS)
Uddevalla IS (Nu Uddevalla IS Orientering )
Upsala IF (Nu Upsala IF Orientering)

(I efterföljande inlägg med jämförelser mot tidigare år kommer jag att behandla dessa som att det är samma klubb som tidigare.)

Orienteringsklubbarna 2024: 1. Nya orienteringsklubbar

 Det här är det första inlägget i en serie som handlar om läget i orienteringsklubbarna 2024. Senast gjorde jag detta 2019 (Orienteringsklubbarna 2019: 3. Klassificering av klubbar 2019) och den serien var en uppföljning av en första serie inlägg 2015/2016 (Klassificering av orienteringsklubbar (försök 2)). Min ambition var att göra detta varannat år men genom att lägesbedömningen bygger på data från tre år så ställde pandemin till det; inte bara för orienteringsklubbarna utan även för den här typen av analys. Året klassificering bygger på läget 2024 och på tävlngsdeltagande, och arrangemang, under 2022 och 2023 och jag har valt att göra det även om vissa tävlingar (i första hand inomhusorienteringstävlingar i början av 2022) fick ställas in på grund av smittskyddsrestriktioner.

Detta inlägg behandlar nya orienteringsklubbar som tillkommit sedan 2019. 

Flersektionsföreningar
Två föreningar har tillkommit som har verksamhet inom många idrotter och där orienteringsdelen inte verkar att vara den största:
FMTIS IF (Dock ej med i Eventors klubbdatabas)
Burträsk SK
Kista SC KFUM
Luleå CK

Studentförening
Myggans OS

Denna klubb var aktiv när jag själv studerade i Umeå på 90-talet (även om jag inte hade börjat med orientering då).

"Riktiga orienteringsklubbar"

Kamratsällskapet Disorientering (Med i Eventors klubbdatabas, men ej i Sverigelistans klubblista)
Masthugget City OK
Mjölner Orienteringssällskap
Gunnebo OK
OK Malå

Det här verkar vara klubbar med orientering som huvudidrott. Man kan hitta information riktad till allmänheten online avseende Gunnebo OK och OK Malå. Det är särskilt roligt med OK Malå genom att kommunen inte haft någon orienteringsklubb sedan tidigare!

Ombildade orienteringsklubbar

För fullständighetens skull noterar jag här klubbar som verkar ha ombildats exempelvis genom utbrytning ur en flersektionsförening. Många klubbar har bytt namn men dessa verkar ha fått nya klubb-ID i Eventor:

Bodens BK OS (Tidigare Bodens BK)
Uddevalla IS Orientering (Tidigare Uddevalla IS)
Upsala IF Orientering (Tidigare Upsala IF)

(I efterföljande inlägg med jämförelser mot tidigare år kommer jag att behandla dessa som att det är samma klubb som tidigare.)

Förra gången (2019) var det 16 nya klubbar och nu alltså 10. Genom att det finns så många olika typer av klubbar, och jag i första hand är intresserad av vanliga klubbar som bygger på aktiva medlemmar, så är det svårt att säga att fler nya klubbar är bättre. I vilket fall önskar jag de nya klubbarna lycka till.

fredag 29 mars 2024

Stafettligan 2025 och framåt

 Nu till helgen startar äntligen stafettligan med Göingestafetten. Det är 105 damlag och 194 herrlag anmälda, men ett antal av dessa kommer ifrån våra grannländer så antalet damlag i svenska stafettligan #1 är ca 95 och antalet herrlag ca 165

Liksom vid alla orienteringsarrangemang är det viktigt för alla att få med hela bredden. Vi i mindre klubbar vill att så många som möjligt håller igång orienteringstävlandet, men många deltagare är också en förutsättning för att arrangemang ska bli bärkraftiga. I den första versionen av reglerna för stafettligan stod att de 50 bästa lagen skulle få poäng men det har nu ändrats till de 100 bästa. Ifall endast de 50 bästa resultatet ger poäng skulle en klubb som vår - Ludvika OK - kunna vara med på alla tävlingar utan att få några poäng alls. Efter förändringen kommer alla godkända damlag på söndag få med sig poäng i ligan och det kommer inte att vara omöjligt att få poäng för många herrlag ifall de får till bra lopp.

Samtidigt kommer många klubbar inte att kunna tävla mot eliten. Det skulle därför kunna vara mer motiverande att jämföra sig med klubbar från det egna distriktet och granndistrikten. På forumet orienterare.nu  har upplägget diskuterats och flera skribenter har föreslagit olika varianter av serier för att öka intresset. 

Mitt förslag innebär att 2024 blir ett rankningsår och att de bästa lagen i år kvalificerar sig till högsta stafettligan och att övriga lag får tävla i en regionliga nästa år.

Jag tycker att det är lite oklart hur det är tänkt att fungera med andralag. Mitt förslag är att klubbar kan ha med flera lag i stafettligorna, men endast ifall de har med så många lag i den deltävling som har flest antal sträckor (i praktiken 10mila). Ifall OK Storklubb har med sex lag på 10mila skulle de kunna få poäng för sex lag, men inte fler, på övriga tävlingar. Det sammanlagda resultatet för dessa lag räknas enskilt för varje lag. (Jag tycker dock inte att deltagande i 10mila ska vara obligatoriskt för klubbar med endast ett lag i stafettligan så att exempelvis arrangörsklubbar för 10mila kan vara med på övriga tävlingar.)

Jag har tittat på antalet anmälda lag till årets 10mila och skissat på ett förslag med en högsta stafettliga och ett antal underligor utifrån geografisk indelning i "stafettregioner". Målsättning är att det ska var en jämn fördelning av antalet deltagande lag i regionerna men även att de är ungefär lika starka på elitnivå. Förbunden i södra Sverige, och särskilt Stockholm, har en större andel breddlag (i förhållande till antalet elitlag) medan klubbarna i norr alltid (utom 2023) har långt till tävlingarna så att de har en lägre andel breddlag.

Programmet skulle se ut ungefär som i år, men med separat poängräkning dels för högsta ligan och dels för varje regionliga. En sådan här förändring skulle medföra lite mer administrativt arbete med poängräkning men jag tror att det skulle vara värt det. De lag som vill vara med i högsta stafettligan, och de klubbar som vill anmäla flera lag, gör det i början av säsongen. I övrigt krävs inte någon föranmälan utan att klubbar som deltar i någon deltävling är med i ligan.

Man kan tänka sig lite olika upplägg i olika regioner så att lokala stafetter kan ingå i vissa, men inte nödvändigtvis alla, regionligor. Det vore bra om även resultat i stafett-DM kunde ge poäng även om man då inte tävlar mot lag i andra förbund.


Jag har tagit fram två olika versioner av regionindelningar; en med sex och en med sju regioner. För varje region redovisas nedan antalet lag som var bland de 50 bästa på både 10milakaveln och 10milas damkavel de senaste två åren (bäst resultat räknas) samt antalet lag i övrigt som är anmälda till årets 10mila.

Beroende på hur många lag som ingår i den högsta stafettligan kan ett antal lag från varje underliga gå upp i högsta ligan till nästa år (ifall de vill) och lika många lag åker ut. Med 50 lag i högsta ligan kunde 12-21 lag åka ut och 2-3 lag från varje region gå upp.

Förslag A (sex regioner)
Norra Sverige (10 lag topp 50 på 10mila, herr och dam (se ovan) / 37 övriga lag anmälda till 10mila)
- Norrbotten
- Västerbotten
- Jämtland-Härjedalen
- Ångermanland
- Medelpad
- Hälsingland
- Gästrikland
- Dalarna

Mälardalen (9/36)
- Uppland
- Västmanland
- Södermanland

Stockholm (7/78)
- Stockholm

Mellansverige (6/36)
- Värmland
- Örebro
- Östergötland
- Gotland

Västsverige (9/46)
- Bohus-Dal
- Göteborg
- Västergötland

Södra Sverige (9/42)
- Småland
- Blekinge
- Halland
- Skåne

Förslag B (sju regioner)
Norra Sverige (4/17)
- Norrbotten
- Västerbotten
- Jämtland-Härjedalen
- Ångermanland
- Medelpad

Bergslagen (6/29)
- Hälsingland
- Gästrikland
- Dalarna
-Västmanland (ev. Mälardalen?)

Mälardalen (9/27)
- Uppland
- Södermanland
(- Västmanland?)

Stockholm (7/78)
- Stockholm

Mellansverige (6/36)
- Värmland
- Örebro
- Östergötland
- Gotland

Västsverige (9/46)
- Bohus-Dal
- Göteborg
- Västergötland

Södra Sverige (9/42)
- Småland
- Blekinge
- Halland
- Skåne

Man kan givetvis tänka sig andra geografiska indelningar, och olika antal lag i högsta ligan, men oavsett sådana detaljfrågor tror jag att en sådan förändring skulle bidra till att hålla intresset för stafetter uppe även i klubbar som inte är en del av den riktiga eliten.